Ädelmetallforum.n.nu

Forumet för guld- och silversamlare

Silver

Silver - Det tveeggade svärdet

Silver har likt guldet anor långt tillbaka i tiden som valutamedium och som statussymbol. De flesta länder i världen har någon gång i sin historia använt silver i sin valuta, och Sverige är inget undantag. Först i början på 1970-talet slutade man helt tillverka mynt med innehåll av silver, bortsett från de jubileumsmynt som Riksbanken ger ut vid särskilda tillfällen.

Silver skiljer sig på ett antal punkter från guld, bl a genom dess fysikaliska egenskaper. Guld har den lägsta resistansen av alla metaller (lämpar sig bäst i känslig elektronik), men silver har den bästa reflektionsförmågan (används till speglar) och den bästa värmeledningsförmågan. Utöver detta är resistansen inte långt efter guldets, vilket gör att man idag har ett antal procent silver i lodet som används vid tillverkning av all elektronik.

Merparten av allt silver som bryts i världen går till olika industriella ändamål, och en mindre men växande del går till tillverkning av tackor, mynt och smycken. En stor del av det silver som industrin använder betraktas som "förlorat", eftersom många sorters områden använder så små mängder att det inte är möjligt eller lönsamt att försöka återvinna. Vissa silverinvesterare tror att detta i framtiden kommer leda till silverbrist som gör efterfrågan större än tillgången, vilket kraftigt skulle kunna dra upp silverpriset i framtiden. Detta gör att silver är en spännande investering med större risk än guld, men med större potential. Intresset från investerare har ökat kraftigt de senaste åren, vilket bidrar till att hålla efterfrågan uppe.

Har man börjat intressera sig för ädelmetaller är silver en bra start. Eftersom silver är betydligt billigare per gram jämfört med guld kan man bygga upp en imponerande samling snabbt. De flesta tycker det är roligare att äga 50 st silvermynt á en troy ounce jämfört med ett enda mynt av guld, trots att värdet är detsamma.

Klicka på länken för att se fler bilder på silver.

2 kr 1930

Historiska silvermynt

Dessa mynt är de mynt som använts i cirkulation förr i tiden. I Sverige är gamla svenska 1 kr, 2 kr, 5 kr, 50 öre, 25 öre och 10 öre vanligast bland samlare. Vanligast är att dessa mynt är slitna och grå av slitage, och har då inget annat värde än sitt silvervärde. De är dock väldigt enkla att både köpa och sälja, och kan därför vara en bra investering. Dock krävs det en del kunskap för att kunna veta vilka årgångar som innehåller en viss mängd silver, eller skilja ut vilka mynt som inte innehåller silver alls.

Australiensisk Lunar II - Year of the Tiger

Investeringsmynt i silver

En annan form av silver är investeringsmynt. Skillnaden mot de historiska mynten är att dessa inte är tänkta att cirkuleras som valuta, även om många serier har ett nominellt värde och går att betala med i respektive tillverkningsland. Investeringsmynten är nästan uteslutande i 99,9% rent silver och oftast i storleken (vikten) en troy ounce, vilket är lika med 31,1 gram. Vikten varierar dock mellan myntserier, och finns i allt från 1/10 oz (3,1 gram) till 1 kg.

Det finns ett otal olika myntserier världen över, allt från massproducerade mynt utan samlarvärde till begränsade serier med vackra motiv som har högt samlarvärde. På bilden ovan visas en australiensisk Lunar Series II - Year of the Tiger från 2010. Detta samlarmynt är ett av de mest populära världen över, och har mycket vackra motiv.

Investeringsmynt är belagda med moms inom nästan hela EU. Mynt med nominellt värde har dock endast 7% moms i bl a Tyskland, vilket gör det attraktivt att handla från tyska ädelmetallhandlare. Denna låga moms skall dock höjas i början av 2014. Om det genomförs eller ej återstår att se.

 

Präglad 100 grams silvertacka från Umicore

Silvertackor

För den om enbart vill investera i själva metallen och inte betala för snygg design, är silvertackor det givna valet. Dessa kan vara präglade likt mynt, men oftast är de gjutna vilket ger ett lite grövre utseende. För att en silvertacka ska vara gångbar som en investeringsprodukt ska tillverkarens namn och innehållet vara stämplat på tackan. Se bilden som exempel.

Det är inte heller ovanligt att varje tacka har en individuell numrering. I Sverige är silvertackor från Boliden vanliga, vilka är gjutna och har numrering.

Silvertackor finns i en mängd olika storlekar, men 1 oz och 1 kg är de vanligaste.

Precis som med mynt är silvertackor momsbelagda med 25% i Sverige, vilket gör att de tyvärr är en dålig investering att handla från svenska företag. Det är därför bättre att köpa dem i andra hand från privatpersoner eller från utländska företag som har lägre moms än i Sverige. Tackor har en stor efterfrågan och är väldigt lätta att sälja på antingen Ädelmetallforums säljavdelning eller på Tradera.

Gilla oss på Facebook!

Via vår Facebooksida kan du följa diskussioner på forumet, få nyheter och tips om tävlingar.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)